„Omul dobandeste si iubire, si smerenie, pe toate, ascultand cuvintele Sfintilor, ale Mineielor, ale Octoihului si ale celorlalte.”

„Daruirea, grija pentru cantari si citiri este pentru mine lucru mare, caci il sfinteste pe om fara ca acesta sa-si dea seama. Omul dobandeste si iubire, si smerenie, pe toate, ascultand cuvintele Sfintilor, ale Mineielor, ale Octoihului si ale celorlalte.” (Parintele Porfirie)

„Sa va indeletniciti cu imnele, cu troparele Sfintilor, ale Mucenicilor, cu psalmii lui David. Sa studiati Sfanta Scriptura si pe Parintii Bisericii. In acest fel sufletul vostru se va inmuia, se va sfinti, se va indumnezei, va fi gata sa primeasca vestiri de la Dumnezeu.
Incet-incet va va cerceta harul. Veti intra in bucurie. Veti incepe sa traiti in pace, asa incat dupa aceea veti deveni mai puternici prin harul dumnezeiesc. Nu va veti mania, nu va veti aprinde, nu veti rastalmaci, nu veti judeca, ii veti primi pe toti cu iubire. Veti ajunge la ce spune Apostolul Pavel: „Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste rau. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata” (I Cor. 13, 4-8 ). Rugaciunea curateste sufletul si pazeste mintea. Lucrarea cea mai desavarsita se face in adancurile sufletului omului, care sunt inchise pe de-a-ntregul, cunoscute numai de Dumnezeu. Astfel vedem ceva miscator: oameni care se preschimba in copii ai lui Dumnezeu, desi ajunsesera in adancurile pierzarii de sine.” (din cartea „Ne vorbeste Parintele Porfirie”)

„Intr-adevar, preadulce este citirea Scripturilor, si mai placuta decat orice gradina si mai desfatatoare decat raiul, mai ales cand citirii ii urmeaza cunostinta (cand si intelegem ceea ce citim). Caci si gradina, si frumusetea florilor, si podoaba pomilor, si trandafirii, si iedera, si mirtul incanta privirea. Dar dupa ce trec putine zile se vestejesc. Citirea Scripturilor insa intareste ca un zid mintea, curata constiinta, risipeste patimile nedemne de un om liber, sadeste in om virtutea, inalta si subtiaza cugetul, nu ne lasa sa fim cufundati de tarcoalele si asalturile lucrurilor lumesti, ne aseaza mai presus de sagetile diavolului, ne stramuta cu locuinta chiar in ceruri, dezleaga sufletul de legaturile trupului, ne da aripi usoare si tot lucrul bun ce-l zice cineva il incuiba in mintea ascultatorilor. De aceea, si pe cei ce lipsesc azi (de la predica) nu incetez sa ii plang, iar pe cei ce sunt de fata sa-i fericesc, pentru ca voi cei prezenti adunati comoara necheltuita si bogatie nerisipita si avutie nepizmuita si va intoarceti acasa plini de multa veselie. Ca nimic nu ne poate produce o atat de mare placere precum o constiinta curatita. Iar o constiinta devine curata daca asculta neincetat si cu luare aminte Scriptura, chiar daca mai inainte era incarcata de mii de pacate. Ca prin aceasta nici nu se adauga la pacatele de mai inainte altele – ba si cele ce sunt se nimicesc – si nici sufletul nu mai este dispus asa de usor sa se porneasca iar spre aceleasi fapte rele.
De aceea rog dragostea voastra sa le repete necontenit celor ce lipsesc aceste lucruri si degrab sa-i intoarceti la Maica noastra de obste Biserica si sa-i faceti partasi ai castigurilor voastre duhovnicesti. Caci partasia aceasta nu aduce nici o imputinare, ci mai degraba prisos.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: